Ангела Меркел: Много съм разочарована от действията на Ердоган

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че разбира, че турският президент Реджеп Ердоган е очаквал повече помощ от Европа, за да се справи с бежанската криза, но добави, че той не би трябвало да използва бежанците, за да изрази недоволството си, предаде Ройтерс.

Над 10 000 мигранти, повечето от Сирия, други от Близкия изток и Афганистан, достигнаха сухопътните граници на Турция с членките на ЕС Гърция и България, след като Анкара заяви миналия четвъртък, че ще спре да ги задържа на своя територия, посочва Ройтерс.

,,Аз разбирам, че Турция е изправена пред много голямо предизвикателство във връзка с Идлиб. И все пак, според мен е неприемливо президентът Ердоган и неговото правителство да изразяват недоволството си не в диалог с нас като Европейски съюз, а по-скоро на гърба на бежанците. За мен това не е пътят, по който трябва да се върви”, каза Меркел пред журналисти.

Тя добави, че Европейският съюз и Турция трябва да подновят разговорите по споразумението за бежанците, предава БТА.

Междувременно комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович заяви, че са необходими спешни действия в помощ на хората, попаднали в капан на границата между Гърция и Турция, и че трябва да бъде осигурен достъп до убежище за нуждаещите се, предаде ДПА.

Дуня Миятович изрази тревога от затварянето на гръцката граница и от действията на Турция, които “са насърчили хората да се придвижат към границата” и да попаднат в тази ситуация. Комисарката изрази тревога от информациите, че бедстващи хора в Егейско море не са били спасени, а други са били върнати обратно или застрашени.

,,Засилването на граничния контрол не може да бъде единственият отговор”, предупреди Миятович и допълни, че от години Турция е страната, която е приела най-големия брой бежанци в света, а усилията да се сподели тази отговорност с нея “са били като цяло недостатъчни”.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook