Бедствено положение в Италия: Рекорден брой жертви на коронавирус на Ботуша

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Броят на жертвите в Италия само за 24 часа е почти 370 души. Правителството на Джузепе Конте продължава да затяга мерките – вече е забранено свободното придвижване на хора от и за Сицилия, а Рим е напълно блокиран. Затварят се дори парковете. Италианският премиер определи ситуацията като невиждана и я сравни със следвоенния период.

Опашки от клиенти се образуваха и пред хранителните магазини в Рим. Чакащите са на по метър разстояние един от друг и никой недоволства от мерките. Няма и презапасяване, купува се само най-необходимото. Улиците в града изглеждат призрачно празни.

С нов кризисен пакет правителството временно спира плащанията на данъци, заеми и ипотеки. Работодателите ще получат държава помощ за 9 седмици, а самоосигуряващите се лица – еднократна помощ в размер на 600 евро.

Папа Франциск изненадващо напусна Ватикана и беше забелязан по пустите улици на Рим да се отправи към базиликата „Санта Мария Маджоре“, където се помоли за край на заразата. След това Светият отец отправи молитви и в църквата „Св. Марчело“ пред Христовото разпятие, което е водило литийните шествия през 1522 г., когато Рим е засегнат от чумата.

Ограничителните мерки разкриха още повече и красотата на Венеция. От перлата на Северна Италия е и добрата новина. Водата в каналите се избистри и върна рибите. Както в Китай, в „червените зони“ на Северна Италия е отчетено значително намаление в нивата на замърсяване във въздуха след близо месец рестрикции за свободно придвижване.

За да повдигнат духа си, италианците включиха светлините на мобилните си телефонии и запалиха свещи с бурни скандирания. С многобройните инициативи жителите на Апенините искат да кажат на света, че Италия е жива, обединена и силна.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook