Болници отказват прием на тежко болни заради епидемията

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса и презастраховане на лични лекари и болници.

Някои пациенти се третират погрешно като болни от COVID-19 и получават погрешни инструкции за домашно лечение. Други не успяват да постъпят в болница зарази презастраховане и „пазене“ на легла за пика на вируса, става ясно от сигнали на граждани в социалните мрежи.

52-годишна жена от Враца, която е била лекувана в продължение на дни от джипито си по телефона, е починала късно снощи в МБАЛ „Христо Ботев“, съобщи вчера zovnews.com.

Баща и дъщеря умират на съседни легла в болница, трима братя си отидоха за 10 дни. Две 11-годишни …Apr 1 2020vijti.com

Пациентката е била приета по спешност в болницата с перитонит след домашно лечение по погрешна диагноза. Жената е имала оплаквания – болки в корема и температура, но когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни. В този период състоянието на жената се влошава и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза. Там пациентката припада и реаниматор установява липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит. Жената е интубирана и транспортирана до спешния център на МБАЛ „Христо Ботев“- Враца, където има хирургичен кабинет и където след ренген лекарите установяват перфорация на тънките черва на четири места. Жената е била оперирана по спешност, но състоянието ѝ било много тежко и късно снощи тя е починала.

За друг случай сигнализира журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец, чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт. Състоянието му се влошава последните дни, като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го отвежда в Окръжна болника „Св. Анна“. Съпругата не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането ѝ. След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница ѝ се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат, тъй като „състоянието му не е извън нормите“. „Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ. Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!“, апелира жената. Пиарът на болницата Антон Луков отговори на колега от „Икономист“, че на мъжа са направени изследвания за 2000 лева. Сумата е специално подчертана. Прегледан е от шестима лекари, които не намират състоянието му за спешно. Пиарът подчертава също така, че пациентът дори е нахранен в Спешното отделение. Към този момент от болницата не дават сведения на Елена за състоянието на мъжа ѝ.

Практика на здравно министерство при такива случаи е да не коментира фактологията, преди да е назначена проверка. Още не е ясно дали здравният министър Кирил Ананиев ще разпореди такава по двата случая.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook