Борисов: Светът се готви за 3 месеца епидемия, после няма пари

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

“В 16.00 ч. днес с Горанов, Сачева и Караниколов водихме един час разговор с шефа на МВФ, исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите. Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки”, съобщи премиерът след заседание на Тристранния съвет в Министерски съвет.

Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето.

Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата.

По време на брифинга премиерът се закашля, но побърза сам да уточни, че това е от цигарите, тъй като е пушил. Борисов обяви още, че и днес тестът му за вируса е отрицателен.

Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и Министерство на здравеопазването да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв, съобщи премиерът.  Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се той.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка. На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.

81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо, допълни Борисов. Така че освен здравето, най-важно е след това да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook