Вирусолог: Реалният брой на заразените е минимум три пъти повече

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

„Виждам, че сред колегите се появява малко паника и страх. Бих искала да им напомня, а те много добре знаят това, че паниката е втори вирус. Два вируса едновременно – няма да понесем. Страхът не е обоснован. Обоснован е само ако няма предпазни облекла. Ръкавици и маска са достатъчни за обикновения случай. Ако се взема проба или се прави манипулация , е необходимо да има и шлемове и костюми, това се знае”, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„При СПИН имаше подобна ситуация. Тогава бях в центъра на събитията. Но не съм забелязала тогава да имаше такава паника. Тя действа много лошо, защото води напълно нереално представяне на ситуацията и оттам решения, които не са адекватни”, подчерта вирусологът.

Нови 5 случая на COVID-19 у нас, заразените са общо 112

„Всеки грип си има своите усложнения. При възрастни хора протича по-тежко. Но това не е повод за паника”, каза Аргирова.

По нейните думи темпът на нарастване на броя на случаите в България е по-скоро очакван.

Мутафчийски коментира кога ще свърши епидемията от коронавирус

„Всяка епидемия си има свой живот и крива. Ние вървим стръмно нагоре, за да стигнем върха. Ще го разберем, когато броят на нови случаи започне да намалява”, посочи Аргирова.

Тя поясни, че при много хора заболяването протича леко и те не търсят лекарска помощ. А от тези, които са я потърсили, не всички се изследват за коронавирус. След това идват заразените, които са дали положителни проби и накрая болните.

Борисов: Можем да произвеждаме медикаменти на хининова основа

„Моето лично мнение е, че процентът на смъртност в Италия не е реален. Трябва да се уточни колко са изследвани”, каза Аргирова и добави, че данните за смъртността вероятно ще бъдат преизчислени.

Аргирова заяви, че повечето от заразените с Ковид-19 няма да се разболеят, а ще образуват антитела. „Един вид ще направят една естествена ваксинация, колкото и лошо да звучи”.

Тя посочи, че в България, при около 110 положителни проби, реалният брой на преносителите на вируса е минимум три пъти повече.

По отношение на възможните лекарства за заболяването, като хлорохинов фосфат, Аргирова заяви, че трябва да се опитат „много бързо”.

„Разполагаме с обстоен доклад от Китай от средата на февруари и за хлорохиновия фосфат, и за авигана. Данните са, че от 4 до 6 дни, след постъпването на болния в болница, с всяко от двете лекарства той много сериозно се подобрява и се намалява количеството на вируса”, каза Аргирова.

„Много са важни тези китайски данни, защото те имат най-голям опит и в крайна сметка излязоха от епидемията”, заяви Аргирова.

Тя счита, че е възможно много бързо да се възстанови производството на хлорохинов фосфат в България.

Освен това вирусологът подчерта, че всички гладки повърхности, перила, парапети, компютърни клавиатури, трябва да се дезинфекцират, а храни, като репи и марули трябва да се измиват много внимателно с вода. Разстояние от 2 метра е достатъчно за да се избегне заразяване по въздушно-капков път.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook