Ген. Мутафчийски: На път сме да преживеем най-черния си Великден

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Няма как хората да се надяват, че към Великден ще излязат от домовете си. Този въпрос е абсолютно неактуален в момента. Нашият апел е хората да проявят разум и да споделят своята вяра вкъщи. На път сме да преживеем най-черния си Великден. Епидемията не допуска изключения, заяви в интервю пред Би Ти Ви ген. Венцислав Мутафчийски.

Ситуацията в момента не е като война, защото врагът е невидим. Вчерашният ден бе показателен за разхлабване на дисциплината и това може да ни изиграе лоша шега. Мнозина си мислят, че разходката в парка ще подобри състоянието им, а всъщност те просто могат да се приберат вече заразени. Болестта засяга всички възрастови групи. При всички се изисква дълго лечение и ако ресурсът за лечение липсва, това може да доведе до утежняване на ситуацията. Основният проблем в болниците е лечението на хора, които са по-млади от т.нар. рискова група над 65 г.

Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба, заяви Мутафчийски по повод на твърденията на общинския кризисен щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от коронавирус.

„Дай, Боже, да е така, ма едва ли, защото починалият има всички симптоми. И на мен ми се иска да не е“, каза Мутафчийски в „Тази неделя“ Вече организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел.

Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешният министър, защото те са полицаи. 25 са общо случаите на COVID-19, регистрирани през отминалото денонощие у нас, съобщи Мутафчийски и допълни, че 16 са медицинските лица, които са заразени.

7 са новите положителни проби. Най-много са установени в Пловдив – 3 случая. Варна, Кърджали, Сливен и Смолян имат по 1 нов заболял.
По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, каза шефът на ВМА.

Средният период, закойто вирусът изчезва в организама, е 28 дни, затова е и удължен периода на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook