До всички българи: голям празник е днес, трябва да го направите

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

Днес е 51-ият ден след Великден или денят на Свети Дух.

Този празник променя датата си, но винаги се пада в понеделник.

Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник – Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.

В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според представите на християнската вяра, Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

От днес започва и особено опасен период, наречен Русалската седмица. Тогава идват русалийките, които според народното поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за тази седмица. За да се предпазят от нечистите сили през тези дни, хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

Св. Доротей посветил живота си в служба на Господа.

Той преживял много възходи, изпитания и страдания. По време на Диоклетияновите гонения светият отец бил принуден да живее уединено и самотно, а при император Константин Велики свободно проповядвал божието учение, обръщал езичниците в Христовата вяра, пишел поучителни слова и беседи. Своята мъченическа смърт светецът намерил през 361 г. при Юлиан Отстъпник в Одесос.

Днес празнуват всички, които носят имената Доротей, Доротея, Дори, Дорина, Дориана и Дориан.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook