Ето кои политици и звезди прибират рекордни пенсии

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

На фона на хилядите бедстващи пенсионери в България, които получават скромни, а някои мизерни пари за старост, шепа наши сънародници прибират рекордно високи пенсии.
Таванът на пенсиите да не важи за бившите президенти, били начело на държавата в годините назад, приеха преди време депутатите. Така Георги Първанов и Петър Стоянов, които официално са пенсионери, по закон получават 60% от основното възнаграждение на настоящия държавен глава Румен Радев. По последни данни заплатата на Радев, без добавките за прослужено време и др., е около 9 хиляди лева. Проста сметка показва, че ежемесечно предшествениците му на „Дондуков“ 2 получават превод от над 4 бона, като в сумата не влизат начисленията за техния стаж в годините. Освен това бившите президенти са подсигурени до живот, тъй като пенсията им от специален тип се води пожизнена.

Макар бившият премиер Иван Костов да не се ползва от подобно правило, неговата пенсията също е ударила тавана. В свои интервюта Командира отказва да сподели каква е точната сума, но покрай проблемите му с КТБ стана ясно, че е сред най-високите в държавата.

Малцина са светските личности, които могат да се похвалят с щедри пари за старост. Преди две години информацията, че единият от култовото дуо братя Аргирови прибира по 6 хиляди евро на месец, скандализира естрадната гилдия. Колосалната сума, нечувана от пенсионерите по нашите географски ширини, се равнява на почти 12 хиляди лева месечно. Тя била отпусната на Светослав Аргиров от норвежкия фонд, защото музикантът живя и работи в скандинавската страна повече от 20 години, като последно беше диригент на църковен хор.
Малко преди пандемията обаче реши да се завърне при брат си Благовест в България. „В Норвегия хонорарите са космически в сравнение с тези в България, тъй като скандинавската държава е една от най-богатите в Европа, а стандартът е изключително висок“, казва Светльо, който сега се занимава с недвижими имоти и с брат му решиха да възобновят музикалната си кариера.

Приблизително 6 хиляди евро на месец вземала и Райна Кабаиванска. Оперната прима обаче получава пенсията си в Италия, където е звезда от първа величина. Кабаиванска има дългогодишен стаж в най-големите оперни театри на Ботуша, като за сценичните си изяви там винаги е получавала достойно заплащане. Примадоната обаче съвсем не разчита на парите за старост, за да живее като истинска аристократка. Официално състоянието ѝ наброява повече от 30 милиона евро. В тази сума не влизат имотите, които Райна притежава. В България тя има разкошен мезонет в София и палат в Еленския Балкан, а в италианския град Модена оперната звезда се шири в изискана резиденция, пълна със скъпи вещи, която неведнъж е ставала обект на обири в годините.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook