Истината за нахлуването на американци в Чешнегирово

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

Вижте нашите екслузивни специални оферти и няма да съжалявате:

На американската армия се наложи да се извинява, след като войници сбъркаха по време на учение в България миналия месец и щурмуваха фабрика, която произвежда машини за преработка на олио, съобщи CNN, цитирана от bg-voice.
Издадено е изявление, съдържащо извинение към засегнатите.

Американски войници от 173-та въздушнодесантна бригада от дни се упражняват как да превземат и обезопасят изведеното от експлоатация летище Чешнегирово в България – обучение, което включва разчистване на бункери по цялото летище, се казва в изявление на Американската армия в Европа и Африка, публикувано във вторник.

По време на учение на 11 май войниците разчистиха сграда до летището, за която „смятаха, че е част от зоната за обучение, но която е заета от български цивилни, извършващи частен бизнес“.

Не са давани изстрели, казаха американските военни.

Видеото от охранителните камери на фабриката, получено от филиала на CNN „Нова телевизия“ изглежда показва американски войници във военна екипировка, държащи оръжия и влизащи и излизащи от завода, докато другите хора гледат.

„Американската армия се отнася сериозно към обучението и дава приоритет на безопасността на нашите войници, нашите съюзници и цивилни. Искрено се извиняваме на бизнеса и неговите служители.

Винаги се учим от тези тренировки и разследваме детайлно причината за допуснатата грешка. Ще приложим строги процедури, за да дефинираме ясно областите си на обучение и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще“, гласи изявлението на американската армия.
CNN се свърза с собственика на фабриката, американското посолство в България, българското вътрешно министерство и министерството на отбраната за коментар.

Българският президент Румен Радев осъди инцидента и заяви, че очаква разследване, съобщи в понеделник „Нова телевизия.

„Недопустимо е животът на българските граждани да бъде смутен и изложен на риск от военни формирования, независимо дали са български или принадлежат към чужда армия – каза Радев – Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринесат за изграждането на сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да пораждат напрежение.“

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook