Китай изгони американски журналисти, започват се сериозни мерки срещу тях

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Китай изгони журналисти от три американски вестника като отмъщение за ограниченията, наложени на негови медии в САЩ, съобщават световните осведомителни агенции.

Китайското външно министерство нареди на репортери на трите най-авторитетни американски вестника “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост” и “Уолстрийт джърнъл” да върнат медийните си пропуски в рамките на 10 дни.

Ведомството също така поиска информация за техните действия в Китай.

Мерките на Китай са в отговор на “неоправданите ограничения за китайските медии” в САЩ, уточниха китайските власти.

Китай също така забранява на журналистите от въпросните вестници да работят в полуавтономните райони Хонконг и Макао, където има по-голяма свобода на медиите, отколкото в континенталната част.

По-рано този месец администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи ограничения на броя на китайските граждани, които биха могли да работят като журналисти в САЩ – последният ход в конфликта между двете страни във връзка със свободата на медиите.

“Това, което сториха САЩ, е насочено изключително към китайски медии и следователно е подтиквано от манталитет и идеологически пристрастия, характерни за Студената война”, се казва в изявление на китайското външно министерство.

От своя страна американският държавен секретар Майк Помпео призова Пекин да преразгледа решението си, като нарече този ход “неуместен”.

“Съжалявам за решението на Китай допълнително да възпрепятства свободните медии, които, честно казано, биха били наистина полезни за китайците в тези невероятно предизвикателни глобални времена, в които повече информация, повече прозрачност са това, което ще спаси човешки животи”, настоя Помпео.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook