Коронавирусът Болницата в Кремона – мястото, от което почти никой не излиза жив, лекари плачат

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

„Моля, оставете вещите си тук. Ние ще ги предадем на вашите близки“, казва с изнемощял глас медицински работник с вече измачкан и мръсен защитен костюм. Зад предпазните му очила се вижда празен поглед. Дълбок, но изтощен. Вече 30 часа той приема пациенти в болницата в италианския град Кремона. Лечебно заведение, построено, за да обслужва 70-хиляден град, а сега е изправено пред война със световна напаст. В първите дни от разпространението на заразата се твърди, че 70% от настанените си тръгват излекувани. Това обаче не продължава дълго.

Хората, които са в съзнание и днес оставят вещите си, едва ли ще си ги получат обратно. Защото едва ли ще излезнат живи. От тази болница почти никой не излиза жив вече, казват хората от малкото градче. Опасението е, че същата участ очаква и лекарите. От 90 души редовен персонал, 25 вече са болни. Останалите все още не са дали положителни проби.

Изтощението обаче ще ги убие

Изнемогнала сестра след поредната смяна. Снимка: Francesca Mangiatordi/@france_exa/via Reuters

В болницата в Кремона, където се настаняват едни от най-тежко пострадалите от COVID-19, се трансформира и преоборудва почти всеки ден. Бройката на пристигналите постоянно се увеличава. Само преди дни те са били 600. 30 от тях са в интензивно отделение, а лекарите не спират да се борят за живота им. Молят се и се надяват да ги изпишат здрави, правят и всичко възможно. А възможното изглежда страшно.

„Те са зад това стъкло, имат човешки форми, но с вече неестествени оттенъци между зелено и синкаво. Това са живи мъртъвци, които се полюшкват от ужасяващото ехо на електрокардиограмите. Дъхът им се задавя от притока на кислород към белите дробове. Хора, които са вече без лица, на които виждаш само стъпалата – те стърчат изпод скъсани чаршафи, сложени между бедрата и оплетените кабели и тръби. Петите им гледат нагоре. Така описва журналистът от в. „Джорнале“ Джан Микалесин тежкоболните от коронавирус в реанимацията на болницата в Кремона.

Странната гледа на лежащите по корем пациенти, които са между живота и смъртта, има своето обяснение. В тази поза белите дробове се възстановявали по-бързо и се подобрявало съотношението вентилация-перфузия.

Най-сериозно заболелите пациенти се поставят легнали по корем. Снимка: Reuters/Flavio Lo Scalzo

„Това е единствената процедура, с която разполагаме, и резултатите й не са гарантирани“, казва пък шефът на реанимацията Антонио Калучело пред „Джорнале“, цитирани от „24 часа“.

Сестра Карла Маестрини споделя страданията на болните вече две седмици. Тя почти не се е прибирала в дома си, както и останалите й колеги. Спасяват се само заразените лекари и сестри. Това е единствената причина да напуснат поста си и да оставят натоварените си до краен предел колеги сами.

„Тук съм от 20 февруари и продължавам да

не виждам никаква светлина

Петък и събота бяха ужасни дни, имаше много, твърде много починали“, разказва пред „Джорнале“ сестрата.

В болницата може да се чуе само звукът от апаратите за обдишване. Снимка: Reuters/Flavio Lo Scalzo

„Полека-лека всички тези мъртъвци убиват всички нас. Колкото повече дни минават, толкова повече се питам дали все още съм в състояние да лекувам хора и дали присъствието ми има все още някакъв смисъл. Питам се през целия ден, а после нощем умирам на дивана. Потъвам в един унес, който не е сън. На всеки час се събуждам от кошмари. Мисля си за колегите и лекарите, които са се разболели, и ме е страх. Привиждат ми се непрекъснато двама пациенти и се ужасявам, че и аз мога да свърша като тях“, казва Карла.

„Най-лошото е, че не виждаш никой от тях да се събужда. Тези, които малко се подобрят, ги пращат по други болници, а при нас пристигат само най-тежките случаи. Повече обаче не издържаме. Имаме нужда и ние да махнем някоя тръба и да видим някой пациент, който се събужда. Докато това не стане, няма да имаме отново съзнанието, че правим нещо полезно.“

Обезверява ги и

случай с 31-годишно момиче

 В продължение на два дни тя влиза и излиза от Бърза помощ. Първата й проба е отрицателна и тя е отпратена. Няколко дни по-късно обаче тя пристига в тежко състояние. Тестът е положителен. Изходът – летален.

С последните си сили лекарите, които са последната надежда на заразените, се опитват да ги върнат обратно към живота. Те са изгубили вече бройката на починали, излекувани и все още болни. За тях хората с тръби в гърлата нямат имена. Не искат обаче и да стават част от страховитата статистика в Италия, която надмина Китай по брой починали.

За последните дни черната статистика показва – петък – 627, в събота – 793, в неделя – 651. Общо от началото на пандемията – над 6000. Заразените са близо 30 000.


Италия проследи началото на коронавируса в страната

COVID-19 е проникнал на територията на Северна Италия в периода между втората половина на януари и началото на февруари 2020 г. Снимка: БТА/Синхуа

Италиански молекулярни биолози са на мнение, че първите случаи на зараза с новия коронавирус в Италия са се случили още в края на януари, съобщи ТАСС.

„Събраните от нас данни показват, че вирусът SARS-CoV-2 е проникнал на територията на Северна Италия в периода между втората половина на януари и началото на февруари 2020 г., доста преди да бъдат предприети каквито и да е мерки за възспиране на разпространението му. Не може да се изключи още, че вирусът е проникнал в Италия едновременно по няколко маршрута“, пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

Молекулярни биолози от университета в Милано и лекари от болница „Луиджи Сако“ са стигнали до тези изводи, след като са дешифрирали генома на образци от вируса от телата на първите три жертви на COVID-19 в Ломбардия и са ги сравнили включително и с други образци на коронавируса от различни региони на Европа.

Те установили също, че всички италиански образци на коронавируса са много близки един с друг и приличат на щамовете на коронавируса, изолирани от телата на първите жертви на COVID-19 в Германия в края на януари.


Ледена пързалка в Мадрид става морга

Труповете ще бъдат съхранявани на затворената ледена пързалка.
Снимка: mirror.co.uk

Ледена пързалка в Мадрид ще се използва като морга за съхраняване на тленните останки на починали от коронавируса в испанската столица, предаде Франс прес.

В Испания има общо 2182 смъртни случая от коронавируса, от които 1263 са в Мадрид.

Областните власти на Мадрид съобщиха, че пързалката ще започне да се ползва като морга в близките часове.

Ръководството на пързалката, която е с площ 1800 кв. метра, е предложило на общинските власти да я ползват за съхранение на починали от вируса, отбелязва Ройтерс.

Кметството на Мадрид отбеляза, че погребалните служби на града не могат да вземат телата на починали от коронавирус по липса на защитни облекла за служителите си.

Панаирното градче в Мадрид вече е превърнато в полева болница от 1500 легла и при нужда може да приеме до 5500.

Испански военни са открили изоставени, а понякога и мъртви стари хора в старчески домове, засегнати от епидемията с коронавируса, съобщи министерството на отбраната.

„Ще бъдем изключително строги към отношението, което са получили старите хора в тези домове“, заяви министърката на отбраната Маргарита Роблес.

„При някои посещения военните са открили напълно изоставени стари хора, и дори такива, които са умрели по леглата“, каза тя.

От армията беше поискано да се намеси в старческите домове след десетки сигнали за починали хора в редица такива места, по-специално в Мадрид и в централната област Кастилия-Ла Манча.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook