Началникът на ВМА намекна, че коронавирусът е в България и няма как да ни пропусне

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай. Това коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за коронавируса. БЛИЦ припомня, че по-рано днес той даде последна информация за това какво се случва в България заради COVID-19.

“Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем”, категоричен е началникът на ВМА. “За последните 24 часа са постъпили 22 лица със симптоми на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази сутрин можем да кажем, че са отрицателни. Държавата ни е задължена при първи положителни проби за коронавируса да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа – в Берлин и в Нидерландия, където трябва да се препотвърдят”, каза още проф. д-р Мутафчийски в сутрешния блок на БНТ.

“С голям интерес щабът наблюдава какво ще потвърдят тези лаборатории за няколко европейски държави, в които обявиха по един случай и той не се реплицира вече четвърти ден. Това е интересна тенденция, защото самата методика допуска фалшиви положителни резултати, затова контролът е много строг и всеки положителен случай трябва да се препортвърди”, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че резултатите на 10 пациента във ВМА се очаква да станат ясни днес. От страната се очакват не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е особено голям. “Най-голям скок в Европа се бележи в Италия – за последното денонощие около 500 души са новорегистрирани, но се наблюдава ниска смъртност в европейските страни. Ако има регистриран случай на коронавирус, но той е само на едно място, тогава мерките не са толкова крути, по-сериозна е ситуацията когато има заболяване в няколко огнища”, каза още проф. д-р Мутафчийски. Световен експерт с кошмарна прогноза за България и коронавируса “Гръбнакът на епидемията в Китай вече се прекършва. Новите случаи са много по-малко”, подчерта началникът на ВМА.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook