Проф.Кантарджиев: Коронавирусът е лесно унищожим – ето най-лесната и евтина профилактика

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Проф.Тодор Кантарджиев е едно от лицата, които най-често виждаме на екрана във времена на грипни епидемии или, както е в случая, пандемията с коронавируса. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести неведнъж ни е давал ценни препоръки и насоки, как да се пазим от зарази. Ето какво каза за ПИК във връзка със защитата от коронавирус именитият ни учен:

Младите с гърлобол, хрема и лека кашлица, много е вероятно следващата седмица да са болни от коронавирус. Както е изве възрастните заболяват от пневмококова инфекция от внуците си. Проф.Кантарджиев посъветва младежите с лека хрема и кашлица да се пазят. Именно това са симптомите, че са заразени и може да са преносители на вируса.

Проф. Кантарджиев препоръча да се консумират цитрусови плодове, богати на витамин С. „И лимон!“, подчерта той и препоръча гаргара с лимон и сода за хляб.

„В момента Националната референтна лаборатория е направила 3600 изследвания. В лабораторията на ВМА – над 1000, във Варна и Стара Загора – по няколко стотин“, посочи той.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че болниците, които изпращат всеки ден изследвания на пациенти със съмнения за коронавирус, само натоварват лабораториите. „Най-важното за тази инфекция е изолацията. Една маска – изолация. Ако нямате медицинска маска – от плат“, заяви той.

„Слушайте, маската пази! Тя пази както от коронавирус, така както навремето е пазила от едрата шарка. Ако нямаш вкъщи дезинфектант – всяка водка е дезинфектант . Коронавирусът е един от най-лесно унищожимите вируси“, заяви професорът. Той отбеляза, че все още не се знае как ще се процедира с ваксините за бебетата.

„Не можем заради коронавируса, който е напаст и опасност, да занемарим други неща. В момента имаме 250 случая на морбили. За една година не успяхме да ликвидираме вътрешното разпространение на морбили. Не са гордост тези неща“, заяви той. „И нека Господ е с България, както е бил винаги“, заяви пред камерата на ПИК TV проф. Тодор Кантарджиев.

 

Източник:зажената

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook