Проф. Радка Аргирова: Отивайте незабавно на лекар

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook

„Все повече млади хора биват приемани в COVID отделенията и реанимациите. Една от причините за това е ненавременно търсене на лекарска помощ“, това каза в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Радка Аргирова, вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

„Всеки ден идват хора в много тежко състояние. Затова призовавам хората при задух да потърсят веднага доктор“.

По думите й броят на новите случаи продължава да е висок. Припомня Ви, че тази нощ данните за разпространението на коронавируса не се появиха, но преди часове стана ясно, че новозаразените за последните 24 часа са 4 004.

„Тези малки спадове в някои дни на седмицата са по-скоро въпрос на отчитане, на работа в събота и неделя. Не ги приемам за спад“, поясни тя.

Според проф. Аргирова е възможно да има леко повишаване на новите случаи на коронавирус заради проведените парламентарни избори.

„Действително имаше сериозно струпване на членовете на секционните комисии при предаване на бюлетините. Надявам се да са били ваксинирани“, коментира вирусологът.

По думите й няма данни различните варианти на вируса да водят до по-тежкото протичане на заболяването.

„Докато позволяваме на вируса да се движи, той ще мутира. Все още сме в зоната на един щам. Това значи, че каквито и варианти да има, те всички се ялият от неутрализиращите антитела. Затова трябва да побързаме с масовата имунизация“, поясни Аргирова.

Според експерта все още не е категорично доказано дали ваксинираните хора са преносители на вируса.

Професорът коментира, че Витамин C не трябва да се приема, докато човек е болен от COVID-19.

Според нея преболедувалите вируса трябва да си направят тест за антитела 6 седмици, след като оздравеят.

„Ако имат антитела, е по-добре да изчакат преди да се имунизират“, заяви вирусологът. И заключи, че ваксинирането за хора, работещи в болници и социални заведения, трябва да бъде задължително.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook