11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Така болните стават общо 92-ма

“Имаме още 11 случая на заразени с коронавирус. Така болните стават общо 92-ма. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.

Китай ще ни изпраща маски и защитни средства, ако е необходимо

“Има два нови областни града, които са засегнати – Смолян и Велико Търново с по един пациент. Пациентът в Смолян се е завърнал от Великобритания и сега е изолиран в Смолянската болница, в леко състояние. Великотърновският пациент също е в леко състояние и са намира в инфекциозната болница в града”, обясни ген.майор Венцислав Мутафчийски.

“Първото, което правят Регионалните здравни инспекции, е да установят пътя на пациента, неговата епидемологична анастеза се сваля – откъде е пристигнал, как е пристигнал, колко време е престоял, къде и в какви условия живее, с колко души. След това се проследява пътя до болницата. Преди нея с колко свои приятели се е срещнал, ходил ли е на работа. Като се установи, че има заразен, той се изолира”, разкри той.

200 000 са заболелите от коронавирус по света

В Банско към днешния ден няма установени нови случаи. Там е отишъл главният здравен инспектор, който е инструктирал лекарите и са им дадени защитни средства и указания за работа. Българите, които се прибират от чужбина и нямат личен лекар в България, трябва да се свържат с РЗИ.

“204 000 са случаите в света. Смъртните случаи са над 8 000. В румъния са с 29 повече, Сърбия с 11. Гърция все още не са обявили нови случаи. Турция има 98 случая, тя затвори ганиците си преди малко”, обяви Мутафчийски.

Относно болничните, които се издават на бъдещите майки, Мутафчийски заяви, че ще се издават дистанционно.

Смъртността от коронавируса в Европа надхвърли тази в Азия

“Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. При нарушение знаете какво следва. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини”, обясни Мутафчийски.

“След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария – да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние”, добави той.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook